Monday, January 10, 2011

Raster ja vektor, värvid

Raster- ja vektorgraafika

Rasterpilte kasutatakse peamiselt fotode salvestamiseks. See on eriti tõhus meetod keeruliste värvvariatsioonide korral, mil ükski andmete pakkimise meetod pole tõhus. Rastrit iseloomustatakse lahutusvõimega ehk pikselite arvuga pikkusühiku suhtes. Rastergraafika lubab arvesse võtta iga varju ja sujuva värvimuutuse. Rasterkujutis koosneb pikslitest. Pikslitel on kindel värv ja suurus.

Vektor graafika objektid (jooned, kujundid), mis lõpuks moodustavad kujunduse või pildi, salvestatakse matemaatilise valemi abil. Programm kasutab matemaatilisi operatsioone kujundi venitamisel , keeramisel või värvimisel ja sellega seoses puudub ka igasugune kvaliteedi kadu kujundite suuruse muutmisel. Vektor graafika on ideaalne lihtsamate komposiitide kujundamiseks mille eesmärgiks ei ole foto-realistlikus.

Näiteks kui võtta vektoris olev logo ja seda kasutada visiitkaardil ja siis kasutada seda sama logo suurendatuna maantee ääres postril siis logo säilib täpselt sama teravana kui oli ta visiitkaardil. Kui aga kasutada madala resolutsiooniga raster graafikas logo, siis nii palju suurendades muutub logo heal juhul tohutult ähmaseks ja halval juhul pole võimalik sealt enam midagi välja lugeda

RGB
RGB-mudel on värvimudel, milles erinevaid värvitoone saadakse kolme põhivärvuse – punane, roheline ja sinine liitumisel.

CMYK
On värvimudel mida kasutatakse printerites. Peegeldumise tõttu ei saa kasutada RGB mudelit. Värvid mida kasutatakse on tsüaan, magenta, kollane ja must, nende liitmisel tekib RGB värvid
• C + M = sinine
• C + Y = roheline
• M + Y = punane

No comments:

Post a Comment